Tu vám pridávame niekoľko receptov, ktoré sa dajú pripraviť z gaštanov:
Pečené gaštany
Postup receptu:
-
1.Gaštany narežeme na oblej strane, uložíme na plech reznou stranou nahor a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút, kým sa šupka nezačne otvárať a dužina hnednúť.
-
2.Ošúpať ich musíme zahorúca ostrým nožom. TIP: Pri narezávaní gaštany vždy skontrolujeme, či nie sú červivé.
Varené gaštany
Jemná sladkastá chuť gaštanov je vhodná do koláčov aj k mäsu. Cukrári používajú gaštanovú múku na prípravu palaciniek alebo ako prísadu do cestovín.
Postup receptu:
-
1.Gaštany narežeme na oblej strane do kríža asi 3 mm hlboko.
-
2.Vo vriacej vode ich varíme približne 20 minút. Po scedení gaštany zabalíme do utierky a stláčame, až kým sa šupka neuvoľní a nebude sa dať šúpať.
Gaštanové pyré
Postup receptu:
-
Pretlačené gaštany zamiešame s cukrom a rumom a pretlačíme tak, aby masa padala na misu v podobe tenkých rezancov, ktoré ozdobíme šľahačkou a roztopenou čokoládou.
- 500 g jedlé gaštany
- 250 g maslo
- 3 PL cukor
- 1 ks šľahačka
- 1 ks čokoláda
-
Postup receptu:
-
1.Gaštany narežeme do kríža, uvaríme vo vode, ošúpeme a vnútro zomelieme.
-
2.Pridáme ho do masla vymiešaného s cukrom. Gaštanovú masu podávame so šľahačkou a s čokoládou, prípadne do zdobíme trubičkami.
-
3.TIP: Ochutená gaštanová zmes sa dá zamraziť a vytiahnuť v prípade nečakanej návštevy.
- 800 g jedlé gaštany
- 8 dl mlieko
- 1 PL maslo
- 100 g práškový cukor
- 1 balíček vanilínový cukor
- 6 ks vaječný bielok
- 10 kociek cukor
-
Postup receptu:
-
1.Do hrnca dáme gaštany a zalejeme ich studenou vodou, chvíľu povaríme. Uvarené ich olúpeme a opäť vrátime naspäť. Pridáme mlieko, maslo a varíme na miernom ohni.
-
2.Gaštany zomelieme, pridáme mlieko, práškový a vanilínový cukor. Všetko premiešame Potom vyšľaháme z vaječných bielkov tuhý sneh a pridáme ho do hrnca ku zmesi a necháme chvíľu postáť.
-
3.Medzitým pripravíme karamel z kociek cukru a trochy vody. Karamelom vylejeme formu a naplníme ju gaštanovou zmesou. Pečieme vo vodnom kúpeli pri miernej teplote približne hodinu. Nakoniec upečený chlieb vyklopíme a môžeme podávať.
-
-